datamaskin-målinger-undersøk

Unngå luksusfellen

Har du sett luksusfellen og blitt skremt?

Det er mange som forbinder lån, renter og kredittkort med luksusfellen.. Det er ikke så heldig. Et lån eller et kredittkort kan faktisk gavne din økonomi, hvis du bruker det riktig!

4 gode tips for å unngå luksusfellen

  • Ikke bruk mer enn hva du har råd til å tilbakebetale hver måned
  • Unngå dyre renter ved å tilbakebetale kredittgjelden innenfor den rentefrie perioden
  • Lån det nødvendige beløpet, ikke overdriv – da blir det enklere å nedbetale lånet
  • Før du låner, sjekk at din inntekt er og vil være høyere enn utgiftene
spar-penger

Sammenlign de rette tingene

Renten er for mange avgjørende, men da er det viktig å vite hva de betyr. 

Nominell rente er den årlige renten du betaler på lånet (eller for en bestemt periode) ekskludert alle andre gebyrer og kostnader du har på lånet.

Tar du opp et lån, får du også andre kostnader enn renten. De fleste lån har etableringsgebyr og terminsgebyr, et gebyr du betaler hver måned på ditt lån. I tillegg har mange lån andre typer av gebyrer som kostnad for endring av tidsperiode, gebyr for sein betaling osv. 

Den effektive renten er den totale kostnaden på ditt lån. Kostnaden på lånet består av den nominelle renten pluss alle andre gebyrer sammen. 

Til deg som..

.. Vil låne
Som sagt er det viktig at du vet at inntektene er høyere enn utgiftene dine hver måned. Da vil du være sikker på at du har råd til å tilbakebetale eventuell kredittgjeld eller nedbetale det månedlige avdraget på lånet.
Du kan lese mer om hvordan du setter opp et budsjett her. Der har jeg skrevet 10 gode tips om nettopp det.

..allerede har mange lån 
Har du mange smålån, men ønsker å låne mer eller rett og slett få styr på alle lånene? Da er refinansiering noe for deg.
Ved refinansiering av smålån vil den ansvarlige banken eller långiveren ta over nedbetalingen av de lånene du har oppgitt. Du vil også kun trenge å forholde deg til én enkelt låneavtale. Med fordeler som lavere rente, lengre nedbetalingstid og bedre oversikt, kan en refinansiering gi deg den økonomiske lettelsen du trenger. Jeg har skrevet et eget innlegg om refinansiering, det kan du lese her.

Ønsker å bestille et kredittkort
Ønsker du å bestille et kredittkort, kan du finne våre beste tilbud her. 

Et kredittkort gir deg muligheten til å utsette betalingen. Det kan du nettopp fordi finansieringsselskapet du får kortet av tar ansvar for å betale selgeren, mot at du betaler banken på et senere tidspunkt.

Det kan dermed sammenlignes med et lån, men her er lånet helt rentefritt i en bestemt periode (f.eks. en måned). På den måten slipper du å betale mer enn det varene kostet så lenge du betaler innenfor den rentefrie perioden.

Siden du kan bruke mer penger enn du har på konto med et kredittkort, krever det mer disiplin i bruken enn når du bruker et vanlig bankkort.

Hvis du ikke betaler det du skylder på kredittkortet innen fristen, blir beløpet gjort om til et lån med rente. Denne renten er vanligvis ganske høy sammenlignet med et lån.

Annonse. Låneeksempel: Nom. rente 12,76% eff. rente 14,14, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, total 307 463 kr.