skole-bøker-globus-linjal

Lånekassen

skole-bøker-globus-linjal

Lånekassen

Har du søkt om skoleplass til høsten og skal søke om lån hos lånekassen, eller er du en erfaren og rutiner “lånekasse-bruker”? Uansett tror jeg dette innlegget er verdt å bruke to minutter på.

Hvem kan få støtte?

Hos lånekassen kan du få støtte og lån til utdannelser som enkeltemner, årsstudium, bachelorgrad og mastergrad. Du kan også få støtte til fagskoleutdanninger som er godkjent av NOKUT. Dem kan du se her.

Lånekassen støtter også andre typer utdannelse som f.eks. folkehøgskoler. Her kan du se en oversikt over dem. 

Tar du et deltidsstudie, skal du ha minst halvparten av fagene, studiepoengene eller årstimene til hva utdannelsen er på heltid, for å få støtte.

Du kan også få støtte til utdannelser i Norden og utlandet. Det viktigste er å sjekke at du kan få støtte for akkurat den utdannelsen og skolen du ønsker, før du flyr avgårde.

Hvor mye kan jeg få av lånekassen?

Bor du borte fra dine foreldre kan du ha rett på et bostipend på 4 437 kr i måneden. Utover stipendet kan du også låne inntil 3 203 kr per måned.

Du kan også få andre stipend hvis du står i andre situasjoner som f.eks. utstyrsstipend, flyktningsstipend, grunnstipend og reisestipend. Det kan være smart å lese seg litt opp på de forskjellige i tilfelle du har rett på støtte.  

Er det ikke nok, det du allerede låner? Du kan også søke om lån hos våre beste långivere her eller kanskje et kredittkort kan hjelpe deg i de strammeste månedene.

telle-penger

Hvor mye kan jeg tjene?

I år, 2019, kan du tjene opp til 182 575 kr uten at det påvirker stipendet ditt. Tjener du mer enn det får du mindre stipend.
Det hele foregår automatisk mellom Skatteetaten og lånekassen, så du trenger ikke sende inn eller opplyse lånekassen om noe.

Hvor mange år jeg kan låne hos Lånekassen?

Du kan få støtte fra Lånekassen til høyere og annen utdanning i til sammen åtte år. Dette gjelder uansett, også selv om utdannelsen tar lenger tid enn åtte år eller hvis du er forsinket i utdanningen din.

Det er noen få unntak, hvis du er forsinket pga sykdom, at du får barn i utdannelsesperioden eller ved funksjonshemming eller redusert funksjonsevne.

Annonse. Låneeksempel: Nom. rente 12,76% eff. rente 14,14, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, total 307 463 kr.