Smålån

Hva er et smålån?

Kort oppsummert er et smålån..

  • Et lån mellom 1.000 og 600.000 kr
  • Et lån uten krav til sikkerhet
  • Et lån hvor du kan bruke pengene på det du vil
  • Et lån hvor prosessen foregår over nettet 

Fokus på det du trenger

Et smålån fokuserer på at du låner penger til akkurat det du trenger. Hverken mer eller mindre. 

Kjennetegnet ved et et slik lån er gjerne at lånebeløpet er under 100.000 kr. Det finnes dog mange långivere som gir deg muligheten til å låne helt fra 5.000 kr og opp til 600.000 kr uten sikkerhet. At du kan låne uten å måtte stille med sikkerhet er også et av kjennetegnene.

Det vil være gunstig å ta opp et smålån hvis du trenger et relativt lavt beløp og ikke ønsker for eksempel et kredittkort.
Det kan også lønne seg å velge denne type lån da renten ofte er lavere enn med et kredittkort, hvilket også resulterer i muligheten for en lengre nedbetalingstid.

Når noe uforutsett skjer..

Fikk du en dyrere tannlegeregning enn forventet? Vil du med gutta på fotballtur? Eller er det noe som plutselig krever reparasjon?

I situasjoner hvor du “bare” trenger å låne “litt” penger er smålån altså et godt alternativ. Befinner du deg i en slik situasjon nå, eller hvis det skulle skje på et tidspunkt har jeg funnet noen gode alternativer til smålån du kan søke om. Sjekk dem ut her og se om de møter dine behov!

Når du ikke har råd, enda..

Kjenner du følelsen av panikk nå konsertbillettene eller billettene til toppkampen slippes en dag du ikke har råd til å bestille dem? Det gjør jeg, og det er så utrolig irriterende! Hvertfall hvis jeg vet jeg har råd til dem når jeg får lønn om noen uker.. 

I slike tilfeller er det nok lurest å spørre et familiemedlem eller en god venn om de ikke kan legge ut for deg. Men er det snakk om litt høyere beløp, som for eksempel hvis det er en super flott sofa eller håndvask på tilbud og du må slå til nå hvis den skal bli din, er det kanskje ikke så lett å låne av kompisen. 

Da er et smålån perfekt.
Ved å låne et mindre beløp, eller akkurat det beløpet du skal bruke, kan du kjøpe deg det du trenger og ønsker deg uten å måtte låne alt for mye penger. 

Det er også et av mine viktigste råd angående lån av penger. IKKE lån mer enn du trenger.  

For det første er det større sannsynlighet for at du får godkjent lånet hvis du ikke overdriver lånebeløpet. Du får det også mer behagelig fremover, da du ikke skal tilbake betale mer enn du egentlig hadde trengt. 

Men husk, du skal ha råd til å tilbakebetale det innfor de rammene som settes. Det nytter jo ikke å ta seg råd til en super lekker sofa, hvis du egentlig ikke har råd og ender med inkassosak og i værstefall betalingsanmerkninger.

Ja jeg skremmer deg kanskje litt nå, men det er for ditt eget beste. Gjennomgå din økonomi og se hva du har råd til! Lag gjerne et budsjett over hvordan månedene vil se ut økonomisk, hvis du låner pengene. 

Kredittsjekk

Kan man låne uten en kredittvurdering?

Når man søker om lån, blir det som regel foretatt en kredittvurdering av deg. Denne kredittvurderingen skjer for at bankene og långiverne skal kunne forsikre seg om at du er en sikker betaler. I tillegg blir renten du får på lånet bestemt ut ifra bl.a. denne kredittsjekken.
Men hva om kreditten din ikke er den beste, og du helst ønsker å få innvilget et lån uten kredittsjekk? Eller om du ønsker å motta et lån på dagen?

I Norge gjøres det oftest en kredittsjekk. Det betyr at man ikke kan garantere et smålån på dagen, som man for eksempel kan i Sverige. Kredittsjekk er et tiltak fra Finanstilsynet for å beskytte norske låntagere. Tiltaket er nedtegnet i lover og retningslinjer. 

Det er veldig sjelden mulig å få innvilget et lån uten å gjøre en kredittvurdering i Norge. Men det finnes noen få muligheter. Dersom det ikke blir gjort en kredittsjekk eller kredittvurdering, kan du ikke ta opp et lån uten sikkerhet.
Det vil si at du da må du stille med sikkerhet i f.eks. boligen, bilen din eller liknende. En annen mulighet kan være refinansiering, men da må lånet brukes til å bli kvitt gjelden din, og du må også stille med sikkerhet.

Kredittsjekk deg selv

Er du nysgjerrig på hva resultatet ville blitt om noen foretok en kredittsjekk av deg i dag? Det kan du finne ut.
Du kan ta en kredittsjekk av deg selv – her! 

Uten krav til sikkerhet

Et lån uten krav til sikkerhet betyr at du kan låne penger uten å måtte stille med for eksempel bolig eller annen eiendom som sikkerhet for lånet. 

Sikkerhet er noe bankene ofte krever under høyere lånebeløp, nettopp for å sikre seg at de ikke taper på å låne deg penger. Hvis du ikke har råd til tilbakebetale det avtalte til avtalt tid, kan de kreve det du har satt som sikkerhet, altså huset eller bilen din som betaling. 

Et lån uten sikkerhet har derfor oftere høyere renter, men det er fordi bankene sikrer seg selv ved å overbevise deg, om at du ikke vil utsette betalingen, da det fort kan bli veldig dyrt. 

Heldigvis har de fleste smålån fordeler som gir deg muligheten for å pause nedbetalingen en måned eller to. De er ofte også tilbøyelige til å hjelpe deg hvis situasjonen skulle endre seg og du på et tidspunkt ikke har råd til å betale renter og avdrag.

Hvis det skjer, er min varmeste og beste anbefaling at du ringer eller kontakter dem og forteller om situasjonen. Ikke prøv å gjem deg og slipp unna, det går ikke i lenger og du vil kun lure seg selv. 

Annonse. Låneeksempel: Nom. rente 11,64 %, eff. rente 12,73 %, 300 000 kr o/5 år, kostnad 100 483 kr, totalt 400 483 kr.

1 hendelser på “Smålån”

Legg igjen en kommentar