kalkulere-data-tall

Hva bør du huske på når du skal låne penger?

Før du låner penger er det noen ting som er viktigere å overveie enn andre. Jeg har derfor laget en liste over ting du bør overveie før du skriver under på et lån:

 • Få alltid tilbud fra flere långivere før du bestemmer deg
 • Husk at du kan forhandle om renter og gebyrer – gjør det! 
 • Overvei konsekvenser ved å ta opp et lån. Ikke la deg lure til å ta hurtige valg. 
 • Vær sikker på at du har penger til rådighet etter å ha nedbetalt lånet hver måned. 
 • Sammenlign alltid flere lån før du bestemmer deg for å søke. 

Banken vil selvfølgelig gjøre en vurdering av betalingsevnen din i relasjon til ønsket lånebeløp. Husk imidlertid på at det bare er du som kjenner din egen økonomi. Derfor er det viktig at du selv også vurderer om det er realistisk for deg med et forbrukslån. Vurder også om et kredittkort er bedre for deg

Sett opp et budsjett

Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å sette opp et budsjett for privatøkonomien din. Se over hvor mye du har til overs i måneden etter faste utgifter er betalt. Og ta god høyde for generelt forbruk. Vi bruker ofte mer enn vi tror. Du kan lese mer om hvordan du kan sette opp et budsjett her.  

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente ?

Nominell rente

Rentesatsen du får av banken når du tar et lån kalles den nominelle renten. Det er prisen du betaler på lånet for renten og ikke noe annet. Ingen andre gebyrer er regnet med her. Det er ofte denne nominelle renten bankene snakker om når de snakker om renter. 

Effektiv rente

Effektiv rente er den totale kostnaden på låne du tar. Det er denne renten som nok er den viktigste for kunden å kikke på. Det er nemlig den som forteller deg hva lånet faktisk vil koste.

Bruk en lånekalkulator

Når du skal låne penger er den aller viktigste faktoren nedbetalingstiden. For selv om renten i utgangspunktet er gunstig kan totalkostnaden bli høy dersom du bruker lang tid på å betale tilbake pengene du har lånt.

Den effektive renten vil i mange tilfeller bli lavere hvis du øker nedbetalingstiden på lånet. Men den totale kostnaden for lånet kan bli likevel høyere, da du vil betale rente og omkostninger over lengre tid. Du kan, hos de aller fleste långivere, bruke en lånekalkulator til å se hvor store avgiftene blir ift. lånetid og beløp. Vi har en lånekalkulator, du kan sammenligne lån med, som kan hjelpe.

For at du skal slippe å sammenligne hundrevis av lånetilbud har vi i House of Banks utvalgt de långiverne vi syntes er Norges beste akkurat nå. Se våre aktuelle tilbud her. 

Annonse.
Låneeksempel: Nom. rente 12,76% eff. rente 14,14, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, total 307 463 kr.

 

10 hendelser på “Hva bør du huske på når du skal låne penger?”

 1. Marit Røimål Heide

  Hei. Jeg har behov for et lite lån, 5000 Kr til tannlegeregning. Lånet blir betalt raskt tilbake.
  Mvh
  Marit R Heide

 2. Hei, jeg har en del betalinger som må betales fort derfor trenger jeg lån. Mvh Mecit Bas

  1. Heia 🙂
   Vi tilbyr ikke lån direkte fra oss, men i har flere långivere som vi samarbeider med og de kan tilby deg lån på 90.000 kr. Du kan finne en oversikt over alle våre lån her: https://houseofbanks.org/laane/
   eller du kan skrive til meg på lotte@houseofbanks.org hvis du ønsker mer hjelp eller lurer på noe!

   Mvh
   Lotte – House of Banks

  1. Hei Wibeke, hvis du ønsker det kan du finne et godt tilbud på vår hjemmeside under Lån. Hvis du ønsker mer hjelp eller tips er du velkommen til å skrive til meg på lotte@houseofbanks.org

   Mvh
   Lotte – House of Banks

 3. Hei!
  Jeg trenger raskt et lån på 220000 kr for uforutsette utgifter.
  Håper på positivt svar.

Stengt for kommentarer.