check-liste

kredittsjekk

Hva, hvem og hvor lang tid tar den? 

Når du søker om et kredittkort eller et lån, skal bankene sjekke om din søknad kan godkjennes. Det gjør de nettopp ved å foreta en kredittsjekk av deg. Resultatet av denne kredittsjekk har altså stor innvirkning på om du får et kredittkorteller ikke og det er derfor lurt å vite hva de ser etter i en slik vurdering. Nettopp derfor har jeg skrevet dette innlegget, slik at du vet alt du bør vite om kredittsjekk!

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er med andre ord en kontroll av økonomien din. Banken eller kredittkortselskapet gjør dette for å finne ut av om du har mulighet til å betale tilbake den eventuelt kommende kredittgjeld. Kredittsjekken foregår oftest helt automatisk, som også er grunnen til at du relativt raskt får svar på søknaden din. Under en kredittsjekk undersøkes det i hovedsak etter aktive inkassosaker.

Hvem utfører kredittsjekken?

I Norge brukes de fleste kredittkorttilbydere et selskap til kredittsjekk av kunder. De to største kredittsjekk-selskapene i Norge er Experian og Bisnode. Experian er spesialister på å kredittsjekke privat-personer, mens Bisnode er eksperter på kredittsjekk av bedrifter. Det kan være lurt å være klar over hvilket selskap som vurderer hvor mye kreditt du skal få.

Både Experian og Bisnode tilbyr kredittsjekk av deg selv. På den måten kan du få en oversikt over din egen økonomi, før kredittkortselskapene får det. Hvis du ikke ønsker å betale for det, kan du kontakte et kredittkortselskap og kreve innsyn i de registrerte personopplysningene dine. Uansett bør du gjøre en kredittsjekk av deg selv før du søker om kredittkort. Da er du bedre forberedt hvis den kredittsjekken kortselskapet gjør har feil eller mangler.

Når kan en sjekken utføres?

I Norge kan en kredittsjekk kun utføres hvis det er en saklig grunn til det. Når du søker om et kredittkort må kredittselskapet vurdere kreditten din og derfor utfører de en kredittsjekk. For at de skal ha lov til å utføre en slik vurdering må de ha konsesjon fra Datatilsynet. Denne er hemmelig og du må derfor akseptere dette før du søker. Mottar du et brev om at en kredittsjekk er gjennomført uten at du har sagt ja til dette, må du kontakte kredittopplysningsselskapet.

kredittkort-tilbud
Søk om et kredittkort her.

Hvordan kan du forbedre din kredittscore?

En kredittscore er en poeng-beregning som viser hvor stor sansynlighet det er for at en person vil få en betalingsanmerkning de neste 12 månedene. Denne kredittscoren beregnes ut i fra tidligere betalingsanmerkninger og annen kreditthistorie. Hvor høy scoren din må være for å få en godkjent søknad varierer fra selskap til selskap.

Det viktigste du kan gjøre for å forbedre din kredittscore er derfor å kvitte seg med tidligere betalingsanmerkninger. Du kan lese mer om tips til hvordan her.

Et annet tips er hvis du har inkassosaker, bør du starte nedbetaling på gjelden din før du søker om kredittkort.

Ønsker du å søke om et lån, er det flere ting du kan gjøre for å øke sannsynligheten for å få en godkjent søknad. Blandt annet kan du søke med en medsøker, låne et lavere beløp eller velge lenger nedbetalingstid.

Du kan lese mer om det her og få flere gode forslag!  

Annonse. Låneeksempel: Nom. rente 11,64 %, eff. rente 12,73 %, 300 000 kr o/5 år, kostnad 100 483 kr, totalt 400 483 kr.