kake-fest

Det du må vite om 17.mai

Bunad, champange, sløyfer, flagg og kakeingredienser! Har du alt på plass?

På fredag er dagen der, den som vi har lengtet etter! Skal du gå i tog og rope høyt hurra? Da har jeg laget et perfekt blogginnlegg til deg her. Jeg har samlet de tingene som er viktigst å huske på når i disse dagene før 17.mai 🇳🇴

La meg starte med det viktigste.. Hvordan blir været på 17.mai ?? ☀️☔

I løpet av de siste ukene har vi nordmenn opplevd både snø, regnfulle vårdager, solflylte vårdager og full sommer. Hvordan blir det på fredag? Er det lov å håpe på en dag i bunad uten bekymringer, ekstra jakker og tykke strømpebukser?

Hvis vi ser på været i fjor var vi heldige i nesten hele Norge!
Det var hvertfall opphold så og si hele landet. Kristansand fikk en drømmetemperatur på 22,5 grader, mens Bodø måtte nøye seg med 9,0 grader.. Hele landet var preget av sterke vindkast i ny og ne, men det må vi vel regne med..

Her er en oversikt over noen steders temperatur på 17.mai i fjor:

Oslo: 19,7 grader
Bergen: 15,2
Bodø: 9,0
Kristiansand: 22,5
Stavanger: 14,2
Trondheim: 12,0
Sarpsborg: 21,5
Hamar: 16,9
Tromsø: 10,9
Ålesund: 13,0
Tana: 10,4

I år er det meldt best 17.mai vær på Sørlandet, mens det i Nord-Norge ser ut til å bli grått og kanskje litt vått. Vestlandet og Østlandet får som Sørlandet mest sannsynlig opphold og sol, men temperaturen er mer usikker. Heldigvis er det enda noen dager til, så det kan nå og bli enda bedre ☀️

Hvorfor feirer vi 17.mai?

Det neste punktet er nok like så viktig og du vil (forhåpentligvis) tenke at dette burde alle vite! Men det er ikke alle som vet eller husker det.

Hvorfor feirer vi 17.mai?

Det gjør vi fordi det er Norges nasjonaldag.
17.mai i 1814 fikk Norge sin egen grunnlov og derfor kalles dage også Grunnlovsdagen.
Norges grunnlov ble enstemmig vedtatt av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814. Dagen etter, den 17. mai ble Grunnloven datert og undertegnet av presidentskapet. Samme dag ble prins Christian Frederik valgt til norsk konge.

Nå skal vi over til de litt mer praktiske tipsene.

Hvilken side skal sløyfen sitte på? 🎖️

Det kan gå litt fort i svingene når barna skal ut døra og sløyfene kastes på i siste liten. Det er helt forståelig, men husk å kast den på den riktige siden. Den skal nemlig sitte på venstre side (for personen som har den på), tettest mulig hjertet.

Trenger du inspirasjon til kaker?

Min absolutt favoritt 17.mai-kake er uten tvil Pavlova med fløtekrem og bær (hvis du tar på litt Smash sammen med bærene blir en enda mer digg)