bil-kjører

Når du skal kjøpe bil

3 ting du bør vite før du kjøper en bil

Det er ikke alltid enkelt når man skal ut og kjøpe ny bil eller el løbehjul.

For noen er det kanskje veldig enkelt. Kanskje har du drømt om den samme bilen hele livet, og endelig har du spart opp nok penger til å kunne kjøpe den. Da er det jo ikke så mye å tvile på. 

Står du ikke i den situasjonen, men ny bil er en nødvendighet? Da er dette innlegget noe for deg. 

Du har helt sikkert googlet litt rundt på nettet og kanskje sett noen videoer på youtube. Finn.no har du helt sikkert også besøkt. Men hjelp, alle bildene ser jo bra ut på bildene. Meen vent litt, kunsten er jo ikke å kjøpe den flotteste bilen, den skal jo helst være litt bra også.. 

Derfor har jeg skrevet et par tre ting som du bør sjekke før du velger en bil og skriver under på kjøpsavtalen og dit lån til bil. 

spørsmål-om-bil

Er den troverdig?

Hvis du finner drømmebilen til drømmeprisen er det lurt å være litt skeptisk. Det er ofte en grunn til at prisen er som den er. Og noen av tingene du kan kikke en ekstra gang på hvis prisen er “overdrevet” god er blant annet bildene og selgeren. 

Hvordan er bildene tatt. Passer bildene til annonseteksten. Får du bekreftet det teksten forteller deg på bildene? Kanskje forteller teksten deg at bilen er nesten som ubrukt og vellstelt, men på bildet er den møkkete og tydelig brukt.. 

Og hva med selgeren, virker han troverdig? På Trustpilot kan du sjekke om det er andre som har kjøpt bil hos samme selger. Der kan du se om kundene er fornøyde eller misfornøyde og eventuelt hva du skal være ekstra oppmerksom på hvis du handler der. Du kan besøke trustpilot her. 

Handler du privat, og du synes prisen er litt vell lav, er det verdt et besøk av bilen før du bestemmer deg. Det er det nok uansett pris, men vær obs på at bildene kan lyve. 

Se godt etter

“Se, men ikke røre” hørte du nok mange ganger da du var barn. Men nå er du blitt voksen og det er på tide at du rører som bare det. Hvertfall når du skal kjøpe bil. 

Husk å se godt etter bulker og risser. Vær også oppmerksom på fargeforskjeller i lakken på bilen. Det kan være tegn på at eieren har prøvd å skjule gamle skader på bilen. Store bulker i bilen kan også avsløre hvordan eieren har behandlet bilen. 

Dekkmønsteret bør du også sjekke, er det slitt skal du snart ut å kjøpe nye dekk og da kan du kanskje forhandle prisen på selve bilen litt ned. Og husk! Sjekk ALLE fire dekkene! 

Se også etter om serviceintervallene er overholdt, og når siste serivce ble utført. Sjekk også om tannbeltet nylig er utskiftet, den er nemlig veldig dyr å få skiftet, spesielt hvis du oppdager det litt for sent. 

Husk at garantiene de fleste biler har kun gjelder hvis servicen er utført når den skal. 

Når du har funnet den bilmodel du vil ha, kan det være lurt å finne en bil i samme model, men som har gått dobbelt så langt. Hvis du gjør det kan du se hvordan den kommer til å holde ut og hvilke svakheter den har. 

kjøpe-bil

Prøvekjør bilen

En ting du alltid skal, når du er på jakt etter en ny bil, er å prøvekjøre bilen! Det er jo da du kan oppdage bilens sanne jeg. 

Sett deg inn i bilen, rykk og trykk i alle håndtak og på alle knapper. Knirker de, er de løse eller virker de slitte? Overvei bilen en ekstra gang hvis det virker slitt.. 

Det er også best, hvis du prøvekjører bilen uten selgeren. Kjør deg en lang tur, hvor du får testet litt forskjellige måter å kjøre på. Da vil feil og mangler eventuelt vise seg. 

Når du er ute å kjører, skal du sjekke bremser og rattet. Prøv å nødbremse et par ganger og merk etter hvordan bilen reagerer og om den føles sikker. 

Kjør sikk sakk og kjenn om bilen styrer der hvor du vil ha den. 

Sjekk alle servicelamper og vær oppmerksom. Hvis en av lampene lyser betyr det jo en advarsel og dette bør sjekkes opp før du kjøper bilen. 

Varmeanlegget og viftene skal også sjekkes. Skru helt opp og kjenn om det blir både kaldt og varmt i bilen. 

Varme i setene, vinduene og andre elektroniske funksjoner bør også sjekkes. 

Vær sikker på at ALT er i orden når du prøver bilen. Det er da du har sjansen!