Lånemuligheter som ung

Ønsker du å låne som ung?

Som splitter ny 18åring er du plutselig myndig og du har all verdens muligheter foran deg.

Du kan nå bestemme over ditt eget liv og det er ikke mamma eller pappa som bestemmer. Det betyr også at du nå har ansvar for din egen økonomi, og ikke minst, nå har du mulighet til å låne penger. Og låne som ung er ikke bare bare. 

Derfor er det viktig at du vet hvordan det foregår og fungerer. Hva skal du se etter i et potensielt lån er ikke alltid lett å vite. Det er også litt andre krav og muligheter til en lånesøker som er 18 år i forhold til en som er f.eks. 23 år. Dine lånemuligheter er nemlig svært begrenset. Og godt er nok det. 

Hvis du trenger penger og derfor ønsker å søke om et lån er det viktig at du vet konsekvensene. Heldigvis er det ikke alle som får godkjent en søknad. Og jeg skriver heldigvis fordi det er ikke alle 18åringer som burde ta opp et lån. Tvert i mot. 

Grunnene til at det er vanskeligere for en 18-20 åring å få et lån enn en på 25 får du forklart i dette innlegget.

Lånebegrensninger for unge søkere

Som sagt så er det ikke like enkelt å få et lån for deg under 20 år som deg over 25 år. De fleste store banker har en aldersgrense på 23-25 år på lån.

Dog finnes det noen långivere som tilbyr lån til de yngste på markedet. Eksempelvis kan du søke hos Centumfinans og Sambla. Er du over 20 år kan du også søke hos Ferratum og Folkia

Selv om aldersgrensen passer, så er det flere ting som skal på plass før du mottar pengene. Når du søker om et lån vil långiveren du søker hos foreta en kredittsjekk og dermed vurdere om din økonomi kan forsvare det lånet du søker om.

Du skal huske på at bankene skal være sikre på at du betaler tilbake, samtidig med at de tjener penger. 

Alt i alt handler det om at långiveren ønsker å være sikker på at de får pengene tilbake.
Derfor vil det være vanskelig som student eller ungdom i 18-20 årsalderen å få godkjent et lån, hvis du ikke har en jobb ved siden av. 

Erfaringsmessig skjer det nemlig mange uforutsette ting i den perioden av ens liv og privatøkonomi.

I den alderen er det mange som starter på studier, dropper ut, flytter og dermed endres budsjettet og inntekten hele tiden. Det er heller ikke alle som er blitt modne nok til et lån  i tenåringstiden. 


Nettopp disse tingene vet långiverne og det er derfor det ikke er så enkelt å få godkjent et lån i 18-20 årsalderen.

Muligheter for deg som vil låne som ung

Det kan være at du vil ut å reise, dra på en festival eller trenger pengene til nye studiebøker.

Som ung endres tilværelsen hele tiden og det er mange ting å bruke pengene på. Og det er ikke alle som har rukket å spare masse penger enda.
Da kan det være nødvendig med et lån, til å betale leie, depositum eller en jordomseiling under friåret. 

Du kan låne fra 1000 kr helt opp til 500.000 kr over nettet. Hele søkeprosessen foregår elektronisk og du signerer med BankID.

At det er så “enkelt” betyr også at du skal være ekstra oppmerksom. Det er ingen venteperiode hvor du kan tenke deg om og angre.

Husk at det følger omkostninger med når du låner. Renter og avdrag kan volde større problemer enn du aner hvis du ikke får nedbetalt lånet etter avtalt tid. 

En viktig ting å huske på er at du tross alt har anrgerett på 14 dager. Da skal du selvfølgelig kunne tilbakebetale hele beløpet, men det er en mulighet.

Gode råd til unge lånesøkere

Hvis du har besluttet deg for å faktisk låne penger bør du sette deg inn i diverse lånetyper og ikke minst sammenligne forskjellige lån.

På den måten sikrer du deg at du får det billigste og beste lånet for deg og din situasjon.

Dog råder vi jeg ikke til å låne penger i en så ung alder. 

Ta derimot et ekstra friår hvor du sparer penger. Jobb mens du bor hjemme og bruk minst mulig penger. Da får du pluteslig selv råd til en jordomseiling, samtidig med at du vil stå sterkere til et eventuelt lån senere. 

En annen ting vi anbefaler er budsjett. Skap et godt overblikk over din økonomi og hva du faktisk bruker penger på.

Det er ofte mange ting man kan kvitte seg med, som abonnenter som man har glemt, eller aldri burker. Snuser du? Da kan et budsjett være med på å bevisstgjøre deg om hvor mye du faktisk bruker på snus på et år.

Uansett, så kan du helt sikker finne flere måter å spare penger på etter å ha satt opp et budsjett. 

Et siste tips. Før du låner, tenk deg grundig om.

Trenger du egentlig dette som du skal låne penger til? Kan du selv spare opp til det? Kan du gjøre det billigere?

Og aldri lån mer enn hva du faktisk trenger og har råd til!